Vés al contingut
31 oct. 2023

Sweanty, el CSIC i ICREA signen un acord per portar al mercat els pegats autoalimentats que analitzen la suor

La tecnologia d'aquests pegats intel·ligents que generen energia a través de la suor per analitzar aquest fluid, va ser desenvolupada a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CNM-CSIC). La tecnologia permet tenir informació sobre la composició de la suor, paràmetre que permet conèixer la tendència a la deshidratació dels esportistes i, per una altra banda, fer un cribratge a pacients amb fibrosi quística.

Cuerpo con gotas de sudor. iStock

Share

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i ICREA han signat un acord de llicència juntament amb la start-up catalana Sweanty que us permetrà explotar i desenvolupar la patent d'una tecnologia que genera energia a través de la suor per tal d'analitzar aquest fluid amb pegats intel·ligents que integren la tecnologia, que es va iniciar a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC).

Sweanty és una empresa spin-off fundada el juliol de 2021 per les investigadores Anna Llorella i Laura Ortega, ambdues co-CEO de l'empresa i anteriorment investigadores predoctorals de l'IMB-CNM, la Dra. Neus Sabaté, actualment professora de recerca del CSIC a l'IMB-CNM i anteriorment ICREA, i el Dr. Juan Pablo Esquivel, ambdós assessors científics de Sweanty.

L'equip fundador ha treballat conjuntament en el desenvolupament de la tecnologia que ha donat lloc als pegats intel·ligents des de l'any 2016 a l'IMB-CNM-CSIC, gràcies al finançament de diferents projectes europeus (Supercell GA648518 i Powerpatch GA862121) i nacionals ( 2018 PROD 00181) liderats per la investigadora Neus Sabaté.

La tecnologia permet tenir informació sobre composició de la suor, un paràmetre que, fins avui, ha permès conèixer la tendència a la deshidratació dels esportistes i fer-los plans d'hidratació personalitzats i fer un cribratge a pacients amb Fibrosi Quística en un assaig clínic a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

"Els pegats", comenta Anna Llorella, "ens permeten analitzar la suor i proposar pautes d´hidratació personalitzades". El producte, encara en fase de prototip, podria sortir al mercat a principis del proper any. L'acord de llicència estableix les condicions de desenvolupament i explotació de la patent.

Actualment, la start-up es troba en creixement, realitzant Test de Suor presencials i en fase de prototipat del pegat definitiu i una aplicació mòbil amb què els usuaris de pegat podran obtenir les seves pautes d'hidratació. Sweanty va ser la guanyadora el març passat de la segona edició de l'Allianz Startup Challenge, organitzada pel Barça Innovation Hub i Allianz en el marc del Mobile World Congress. Va ser seleccionada per ACCIÓ (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa) a la convocatòria de 2022 de Startup Capital per rebre una subvenció a fons perdut de 100.000€ i ha estat premiada amb formar part de la xarxa de Netmentora i ser acompanyada durant 2 anys per aquesta xarxa de professionals de forma gratuïta.